Jak podnikáme

Článek ve zkráceném znění a další inspirující korona příběhy českých freelancerů najdete navolnenoze 

Robert Vlach mě oslovil, jestli chci za nás přispět a nějak rekapitulovat poslední rok. Jaký byl, co se povedlo a co ne a tak...  Byla to jízda, co si budem. Příležitost se po dlouhé době zamyslet a přidat své k výpovědi o jedné době. Celý příspěvek je koncipován pro lidi, kteří stejně jako my podnikají a nebo o tom přemýšlí. Chceme s vámi sdílet svoji cestu, protože si myslíme, že se možná můžete poučit z našich chyb i úspěchů. A to bychom vám vážně přáli, my se také učíme z příběhů okolo.

 

Jaro 2020 - Léto 2021 v Materialistic

 

banner_otvíračka

 

Jde se mít hezky a je to vůbec smysl všeho?

Můžeme se tvářit, že už je to divoké období pryč, ale víme, že skoro určitě ne.

Myslíme si, že se znovu musíme naučit žít v nejistotě a zároveň chápat, že se pořád v naší části planety můžeme mít hodně hezky. Každý se nemá hezky, my se taky občas nemáme úplně hezky, ale stačí se podívat z roklinky a vidíme, že mít se hezky je hodně relativní pojem...

Nejistota v našem podání znamená hlavně velmi nejistou dodávku šicích strojů a částečně i látek, která bude trvat celý rok 2021 a nejspíše i rok 2022. Vše, co nám fungovalo dříve, musíme znovunastavit a zrevidovat. Obchodní vztahy, naše portfolio, produktové kampaně, ... Nezbývá než být maximálně pružní. Zní to možná jednoduše, ale v reálném provozu to sranda moc není :)

Nejistotu nám přináší i věc, která byla dříve z našeho portfolia nejúspěšnější - kurzy šití. Za ty roky jsme je vymazlili snad k dokonalosti a dva roky před koronou nám stačilo k jejich zaplnění word of mouth lidí, kteří u nás byli. Dneska to vypadá, že začínáme skoro od znova. Asi jsme komunikačně nezvládli přerušení kontinuity a nemůžeme teď očekávat, že začínáme, kde jsme před rokem skončili. Není to tak.

IMG_5901

 

archiv - Září 2019. U nás v Havanské. Jana, Klára, Andrea. Fotila: Baru.

 

Nějaké další fuck-upy? A mohla bych je vidět ... ? 

Fuck-upů jako takových máme jen pár. Špatně vybrané látky, špatná finanční rozhodnutí. Občas se stane. To, že se ale chvíli nedaří, není jen o objektivních failech a je třeba i počítat s tím, že člověk jednou za čas chybu udělá. Jinak to ani nejde.

Co nám ty články o maminkách na mateřské, které něco vybudovaly, zapomínají říci? Že je to všechno fakt hodně práce. Nejspíš víc práce než bys měl/a jako jakýkoliv zaměstnanec. Hlava ti z toho bude občas praskat a je to celé o výrazně vyšší zodpovědnosti vůči sobě, svým blízkým a taky lidem, s kterými spolupracuješ. A jako bonus se to všechno děje na pozadí značné finanční nejistoty. Chceš to? To je potřeba vědět nebo vyhoříš raz-dva. 

Zcela upřímně nechceme přispívat k představě kašírovaného světa. Nic není o tom, že jen luskneš prstem a máš to krásné a vyvoněné. Ani sukni takhle neušiješ. Nezáleží, kolikrát si ty šaty ušila v hlavě a kolikrát ses v nich viděla na pláži. Dokud je neušiješ, nejsou. Prosté? Velmi.

banner

Archiv - podzim 2020. Mezičas. Fyzicky nás zachraňuje prodej šicích strojů a emočně lidi, co k nám v mezi-lockdowním období chodí šít do sdílené šicí dílny. Jana, Denisa, Kristýna, Natálie. Fotila: Baru.

 

Máš dvě děti, tak se snaž …

Nevím, jaké to je podnikat bez dětí. Sama jsem to živoucí klišé mámy na "mateřské", která začala prodávat látky. Netušila jsem tehdy (jaro 2013), že začínám podnikat. Je to divný, ale ne. Myslela jsem, že koupím nějaké hezké bio látky s potiskem v Americe a všichni mi tu budou trhat ruce, protože jsou přeci ty látky úplně boží. Tak ne, nikdo mi ruce na začátku moc netrhal... 

Střih. Jaro 2020. Issue č. 1, jak si zachovat své duševní zdraví a fyzickou existenci svého srdcového projektu. Nejdřív k těm dětem doma a bez jakýchkoliv záchytných institucí. Ne, neznám recept, jak to zvládnout. Bohužel. Nesoulad rodinného a profesního života řeším permanentně, ale nikdy to nebylo tak strašně intenzivní jako minulý rok. Teror neustálé volby priorit, snaha o plánování ve světě, kde plánovat nelze. Čteš si ezo poučku, že máš věci pustit, tak to zkoušíš, nic jiného už ti stejně úplně nezbývá. Zkoušíš CBD kapky a bachovky. Je to trochu levnější než zvýšená spotřeba červeného vína a asi i míň rizikové. Chceš fňukat, ale tušíš, že spíš nastal čas sebrat všechny svoje síly.

ilu

 

Archiv, Fotila Baru. Rádi říkáme, že skládáme malé šicí nebe. Strašně nás to baví a naplňuje, ale Bůh ví a my taky, že samo se to neposkládá, ani když budeš meditovat hoponopono od rána do večera...

 

Člověk se toho postupně musí naučit fakt hodně a rozhodně nestačí špičkově rozumět svému produktu a mít přehled o trhu (upřímně to chápu jako nutné východisko, pokud chceš růst zdola a nepotřebuješ si na expertízu někoho najmout). Vzdělat se trochu na poli e-commerce i pochytit a realizovat základy finančního řízení. Naučit se spravovat efektivně zásoby a reagovat na měnící se poptávku. Být pružná v nabídce. Atd. atd.  Učíš se vlastně každý den a skoro vždycky jako pokus-omyl. Pokud v sobě nemáš uložené nějaké funkční vzorce třeba z předchozího zaměstnání, kde byly věci nastaveny dobře z hlediska procesů a chceš se posunout z one-(wo)man show dál, je budování fungující struktury obzvlášť náročné a disciplína sama za sebe.

 

Výhled je nejistý a rozhodně nejsme stabilizovaní. Můžeme si myslet, že jsme přežili hodně složitou dobu, ale víme, že to ještě úplně nekončí. Občas se cítím jako nejsilnější i nejslabší článek řetězu zároveň. Držím palce všem, kdo se vydali na dobrodružství vlastního podnikání. Cítím před nimi respekt, poněvadž už dneska tuším, co to obnáší a vím, že žádný obor není jednoduchý. A vždycky je potřeba na sobě pořád průběžně pracovat. Myslím, že jinak to prostě dělat nejde. Pro mě je ale tahle cesta zároveň zdrojem obrovské životní radosti. Přivádět k životu něco, co mi dává smysl a zkoušet, zda lze vybudovat v malém vesmír pozitivní deviace. Díky všem, kdo jsou v tom s námi!

Sepsala Jana Pelánová, 5. 8. 2021