4 pravidla, která potřebuješ znát k smysluplnému šití

Co je za nás smysluplné šití? Něco jako smysluplné vzdělávání. Šiješ ideálně proto, že tě to baví. Jsi tvůrce a je úplně ok se tak chápat a kultivovat to. Postupuj postupně a občas i přemýšlej o tom, co ti šití dává. Za nás je toho hrozně moc.

Šití a práce s materiálem nás inspiruje i posouvá. Všichni v týmu máme ještě druhou (třetí, čtvrtou, pátou ...) část životní story. Všichni jsme se ale na čas sešli, protože chceme mít v životě kvalitní látky a řemeslo. Udržitelnost a snaha o ni, je pak i reálým hnacím motorem naší smusluplnosti jako Materilaistic.

Jestli si chceš dát co největší udrželnost šití jako svůj malý cíl, máme tady oblíbenou rozhodovací mapu 4 pravidel:

1) Zkoumej složení látek

Kvalita materiálu začíná jeho složením. Abychom mohli vybrat kvalitní a udržitelnou látku, musíme se naučit chápat, co která složka ve složení znamená. Ne všechny přírodní materiály jsou udržitelné a ne všechny syntetické jsou špatné. Přírodní materiály jako je bavlna a len jsou často pěstovány s použitím chemických hnojiv a pesticidů, což má negativní dopad na životní prostředí. Na druhé straně jsou syntetické materiály jako polyester vyráběny z ropy, což přináší jiné potíže.  Zkoumejte složení látek a vybírejte materiály, které jsou vyráběny z udržitelných zdrojů a mají minimální dopad na životní prostředí.

► Podrobnější ezkurzi na udržitelnost z hlediska složení jsme vám sepsali tady.

2) Zapamatuj si důležité a důvěryhodné certifikace

Některé certifikace nejsou bullshit. Důvěryhodné certifikáty potvrzují, že materiál splňuje určité standardy udržitelnosti. Tyto certifikace garantují, že materiál byl vyroben s minimálním dopadem na životní prostředí a že byly dodrženy určité standardy práce. Pokud máte na výběr mezi materiálem s certifikací a bez certifikace, vždy vybírejte certifikovaný materiál. Bude vás to hřát na srdíčku. Ale každá zelená visačka neznamená, že je to důvěryhodný certifikát...

GOTS a BIC chceš pro bavlnu (Oekotex je naprostý základ, ten by tě neměl ohromit - kromě běžných Oekotexů je tady pak ten pro certifikaci na organickou bavlnu - ten jediný je něco víc, ostatní jsou vlastně takové zákonné minimum.)

Pro viskózy tady máme EcoVero a Refibra jako zásadní game changers na poli viskózy a udržitelnosti, který je navíc cenově ne příliš vzdálen od mainstream viskózy.

Po len je tady European Flax, což není úplně bio certifikace, ale máte zde jisototu evropského trhu, kde mají pracovníci větší ochranu .

Hedvábí můžete mít divoké a mírumilovné, vlna mullesing free. Vlastně je velmi šílené, kolik způsobů neetické výroby zvládl člověk v průběhu časů vymyslet a které teď musí zpátky narovnávat. Bez vědomého návratu ke zodpovědného způsobu - který je udržitelný pro planetu, ekosystémy, komunity a společnost - se těžko někam pohneme. Fatalisti by řekli, že nás musí dřív potkat nějaká katastrofa ... Ale konec věštění, není zač.

3) Zkoumej původ látek

Některé země jsou známy tím, že to tam s dodržováním základních lidských práv není úplně serious. Je to složité a komplexní téma a současné snahy jdou směrem k tomu, aby se v těchto zemích začaly uplatňovat takové standardy práce, aby se západní konzument nemusel stydět sám před sebou, že si kupuje triko, které šily děti, které mají na měsíc snad míň než on za hodinu.

Země jako taková není sama o sobě nějakým indikátorem. V Turecku a Indii už je poměrně rozsáhlá síť, která komunitně podporuje malé a udržitelné hospodaření a výrobu. Za nás je tohle zcela zásadní. Evropský trh má vyšší standardy, ale není reálné a ani žádoucí převézt zpátky textilní a jinou výrobu do Evropy. Podporuj local, vždycky, to je jasné. Ale třeba local látku zrovna seženeš fakt těžko, jestli nezačnes sama spřádat lenVyber kvalitní materiál Kvalitní materiály jsou obvykle dražší, ale jsou také odolnější a trvanlivější.

4) Vyber kvalitní materiál

Kvalitní materiály jsou obvykle dražší, ale jsou také odolnější a trvanlivější. Kvalitní látku většina lidí pozná po hmatu. Jestli je látka na nošení příjemná nebo nepříjemná dokáže říct skoro každý. Znalejší se pak podívají na strukturu tkaniny a pleteniny a hlavně se nezapomenou ubezpečit, na jaký materiál sahají. Takový polyester se dokáže tvářit skoro jako cokoliv. Jen to pak má zcela odlišné kvality.

► Téma kvality látky jsme si rozpracovali do názorného příkladu úpletu. Tam se to totiž dá poznat moc hezky. Jak poznat, který úplet je kvalitní?