Seriál ModeLOVE // o kvalitních látkách a plánování

Ahoj, jmenuju se Anna, je mi 30, bydlíme s mužem v Říčanech, máme dva malý syny a fakt ráda šiju. 

Anička chodí už docela dlouho šít do naší sdílené dílny a my pokaždé její práci obdivujeme. Děkujeme jí, že se s námi podělila o to, jakým způsobem o šití přemýšlí, jak vybírá látky a jak si plánuje čas na šití se dvěma malými dětmi. Aničku v jejích vlastnoručně ušitých modelech do článku vyfotila Barbora Součková.

Úplně první mnou ušitý kousek byly kalhoty pro nejmilejšího plyšového medvěda Buchtu, když mi bylo asi 6. Kolem dvaceti, v době největší obliby retro stylu, jsem si ušila puntíkovanou skládanou sukni, kterou jsem na sobě měla asi třikrát a po vyprání se do ní už nikdy nevešla, protože o vysrážení látek jsem samozřejmě předtím nic nevěděla. První kousek podle střihu byly šaty z Burdy, kde jsem ale u třetiny dílů nevěděla, kam patří, a tak jsem je prostě vynechala. Mnoho vody uplynulo a seriózněji jsem se do šití pustila až se synem, paradoxně v době, kdy jsem času a energie měla nejmíň.

modré šaty

Megan Nielsen - Floreat dress | #MNfloreat | látka: Modř, bavlněný twill

Šití miluju z různých důvodů. Chci minimalizovat nákupy ve fast fashion, ale jsem zoufale neúspěšná v sekáčích a na komplet nový slow fashion šatník nemám peníze. Mám ráda oblečení, které mi sedí, a jelikož mám mezi pasem a zadkem rozdíl i dvě velikosti, v běžném obchodě mi kalhoty skoro nikdy nesedí. Moje exhibicionistická část osobnosti taky velmi ráda odpovídá na otázky ”Odkud to máš?”- “To jsem si ušila!”

Snímek1

Closet Core Patterns - Elodie Wrap dress | #elodiewrapdress | Lucie Ochre Atelier Brunette, viskóza

Naprosto převažující důvod ovšem je, že prostě potřebuju tvořit a vždycky to tak bylo. Jsem kreativní typ “producer”, tedy výrobce, a přesně to na mě sedí. Než jsem byla na mateřské, tuhle potřebu jsem naplňovala částečně prací (produktový content v e-commerce s módou), občas jsem něco vyrobila jako dárek, něco upekla, vyšila, ušila. Když jsem se ale ocitla doma s dětma, jakkoli jsem vždycky toužila být máma, najednou jsem měla pocit, že nic neprodukuju, že se furt jenom starám o všechny okolo, a že výsledky svého snažení třeba v respektující výchově uvidím možná za pár let.

Snímek1_7

Named Clothing- Talvikki sweater | #talvikkisweater | Hořčice - kašmír, biobavlna

Chyběl mi pocit dobře odvedené práce a jasného přínosného výsledku. A tady přichází na řadu šití, které mi tuto potřebu dokázalo naplnit. Miluji sednout si ke stroji, v klidu, v tichu a pozorovat, jak se z obdélníku látky stane unikátní kousek, který můžu sama hrdě nosit nebo jím někoho podarovat. 

Snímek1_5

Anna Allen- Pomona Pants | #pomonapants | Merchant and Mills, Appolina 

modifikované Oversized Kimono Jacket z Making Magazine | Khaki, tencelový canvas

Není lehký najít si čas na šití. Obzvlášť, když před každým usednutím ke stroji musím uklidit z jídelního stolu všechno dětský harampádí, lego, utřít rozpatlaný banán a přenést celou šicí výbavu z ložnice ze skříně. To je dejme tomu 10 minut. A průměrný spánek mýho mimina je 40 minut. Ale i ta půlhodina mi za to stojí, to stihnu krásně jeden rukáv.

Snímek1_8

Pak se někdy vydaří delší úsek, třeba 3 hodiny! A to je svátek. Párkrát jsem ho takhle pěkně strávila v šicí dílně v Materialistic, kde vznikla zelená parka, můj mástrpís. Tu jsem šila tak 16 hodin a je to projekt vlastně celé rodiny. Babičky hlídaly, manžel byl po večerech slaměný vdovec, protože jsem šila parku. Dokonce i staršího syna jsem zapojila, když jsem jeho magnetickou stavebnici použila jako těžítka při stříhání asi 160 střihových dílů (přehánim, bylo to jen 38). Mám teď ale kousek, který budu nosit minimálně jednu dekádu.

Snímek1_1

The Assembly Line - Hoodie Parka | #talhoodieparkaorganic |  Merchant & Mills cotton oilskin

Ne všechny projekty samozřejmě trvají takhle dlouho. Topy a jednoduché kalhoty zvládnu za 3-4 hodiny, pokud je poklopec (můj nemesis) tak třeba za 7. Šaty přibližně taky tak. Nejsem ale žádný profík, vše jsem se naučila sama a mám úplně obyčejný šicí stroj. 

 Snímek1_3

Anna Allen - Persephone pants | #persephonepants | Merchant and Mills, bavlněný twill

Moji šicí zkušenost zásadně ovlivnily dva objevy, a to kvalitních střihů a kvalitních látek. Díky střihům s perfektně vypracovanými instrukcemi jsem se naučila potřebnou techniku, zjistila konečně, co je to ta podsádka (i když radši lemuji s šikmým proužkem) a poznala nové designéry a velkou šicí komunitu na Instagramu. Tam čerpám opravdu hodně inspirace a ráda prozkoumávám hashtagy, než se do nějakého střihu pustím. Už několikrát jsem na základě zkušenosti ostatních zvolila menší velikost, vybrala jiný typ látky apod. 


Snímek1_4

Fibre Mood - Dolly dress | #fibremooddolly | Červený, tencelový pružný twill

Jakmile člověk drží v ruce kvalitní látku, myslím, že není cesty zpět. Když už si na šití čas udělám, nechci ho trávit ve společnosti polyesterů a škrábavých lnů. A už vůbec takový materiál nechci nosit. Mojí závislostí jsou látky Merchant & Mills, stojí za každou korunu, jsou opravdu přenádherné, skvěle se z nich šije a příjemně se nosí.

Snímek1_6

modifikované Oversized Kimono Jacket z Making Magazine | Merchant and Mills, prošívaný jacquard, Ecru

Právě proto, že volím dražší látky, vždy pečlivě plánuji, co budu přesně šít, abych koupila správné množství. Ve většině případů si objednám i vzorek, abych si byla opravdu jistá. Všechny své plány zapisuji do šicího deníku, kde mám zaznamenané i hotové projekty s poznámkami. Protože často využívám stejný střih víckrát, nechci zapomenout případné úpravy přenést do nové verze. Vždycky se směju, že kdyby u nás hořelo, zachránim děti, muže a šicí deník. 

Snímek1_2

 


S Annou sdílíme závislost na látkách Merchant and Mills a maximálně s ní souzníme i co se týká plánování šití a šití po půlhodinkách. Podle nás je skvělou inspirací pro maminky, které mají možná pocit, že už nikdy nebudou mít čas na sebe a na svoje záliby. Tak to třeba mohou s pomocí rodiny nebo kamarádů zkusit právě jako Anička.

Pokud chcete získat cenné tipy a triky v oděvní tvorbě i mimo svůj domácí šicí koutek, doporučujeme naše kurzy Šití kalhot, Druhé něco na sebe, případně velmi ambiciózní semestrální kurz. Na úplný začátek máme oblíbený kurz První něco na sebe.

Látku vhodnou na váš projekt s vámi budeme rádi konzultovat v naší kamenné prodejně látek v Praze na Letné. Náš e-shop nejen s látkami funguje pro Českou republiku, Slovensko i pro celou EU

Aničky profil na instagramu najdete jako @anna.grejtak, náš insta je @materialistic.cz