Jak přemýšlet u výběru šicího stroje. Elektronický nebo mechanický?

Řešíte, jestli vybrat elektronický nebo mechanický šicí stroj? Skutečné rozhodovací dilema se asi schovává jinde, přesto je dobré vědět, co s elektronickým strojem získávám a jestli něco ztrácím.

Pozn. Elektronický i mechanický stroj funguje díky elektrické energii. Mechanickým strojem nemyslíme vintage šlapací, na kterém šila prateta, ale šicí stroj, který ovládáte pedálem a který je zapojen do sítě. Mechanickému stroji všechno nastavujete mechanicky. Točíte kolečkem, posouváte páčku atp. Elektronické stroje ovládáte mačkáním tlačítek a často mají displej. Ale hlavně, hlavně mají obecně daleko více možností.

minerva

Pro ilustraci: hodně starý mechanický šicí stroj značky Minerva. Je to stroj průmyslový a extrémně silný. Autorka článku (která už přes pět let prodává šicí stroje), je sama na sebe dost pyšná, že ho rozchodila, seřídila a ušila na něm dva metry dvacet vysoké týpí jako osmistěn. Sem vám ho dávám jako ilustraci, že pokud chcete opravdu silný šicí stroj, je to tento stroj. Ale na takovém stroji neušijete skoro nic jiného než to týpí. Na tomhle bych si rozhodně šaty ani kabelku šít nechtěla a neuměla. Což je takový oslí můstek k otázce níže…

Dilema první: Komfort šití - versus - síla stroje

Tak nějak zjednodušeně můžeme říci (a z naší zkušenosti to platí v podstatě 100%), že elektronické šicí stroje jsou pohodlnější, zatímco mechanika bude za stejné peníze (!) silnější. To je jasné dilema, které je potřeba si rozhodnout, protože síla stroje je vlastně při šití důležitá jen při speciálních případech.

+ + Elektronika vás podpoří, i když vaše šicí skills teprve budujete. Pravděpodobně se vám budou šít lépe složitější materiály jako je viskóza (klouže, proto je složitější, ale zase splývá, a proto ji na oděvy chcete). Šití s elektronickým strojem je pohodlnější a rozdíl funkcí, které pak elektronika umožňuje, je asi jako rozdíl dotykového a tlačítkového telefonu. Tak přeháníme trochu, ale ne moc …

+ + Mechanické stroje chce ten, kdo bude často šít věci z hodně vrstev, silných látek apod. Rozhodně nehlásíme do světa, že nic nemá na starou dobrou Veritasku z osmdesátých let. To hlásí jiní, my si to nemyslíme. Ale pokud umíte tu starou dobrou Veritasku sami seřídit a je v dobrém stavu, oceníte ji při šití batohu např. Z nových mechanických strojů doporučujeme jako silnější stroje Brother HF 37, Brother RH 137 a JUKI 353, která má regulaci přítlaku patky.

Elektronický šicí stroj, který je zároveň i silný? Existuje. Je to ale o jiném budgetu a ten bude vyšší než 15 tisíc. Z našich zkušeností tady konkrétně doporučujeme vyšší řady šicích strojů JUKI

Juki HR 60 recenze

Rozhodnutí, jestli elektronika nebo mechanika je při stejném budgetu o tom, zda preferujete sílu stroje nebo šicí komfort.

Kudy z dilematu ven? Když mi konvenuje pohodlný stroj, ale vím, že chci umět ušít i batohy aspol? Tak dobrá zpráva je, že pokud jste nikdy nepoznali pohodlí elektroniky, nemá vám co chybět. Dnešní mechaniky jsou o moc pohodlnější než ty třicet let staré a pokrok to bude vždy, pokud jdete buď ze starého stroje nebo ještě s žádným šicím strojem nemáte zkušenosti.

Pokud chcete elektronický stroj, který bude zvládat pravidelně i silnější šití, nezbývá vám podle našeho názoru než jít do JUKI G120 a výš.

Varianta pro geeky pak může být pořídit dobrý základní elektronický stroj (naše tipy viz níže) a nechat si v záloze starou Veritasku na těžkotonážní šití? Tu možno koupit relativně snadno z druhé ruky (bazarová cena bude aktuálně 1.000 – 1.500,- plus počítat cca 1.000,- na servis, kdyby potřebovala dát do kupy).

Pozn. Síla stroje bohužel není veličina, kterou byste odvodili z příkonu stroje a parametru výkonu motoru a nedoporučujeme se podle těchto veličin příliš orientovat. Stroje vyšších řad s LED osvětlením např. mají nižší příkon, protože je LED osvětlení úspornější. Kvalitnější motory pak dokáží i s nižším výkonem více parády. Na sílu stroje má pak zásadnější vliv konstrukce kostry a to není věc, kterou umíte převést na číslo.

 

► Univerzální elektronické stroje střední třídy, naše tipy 

Výherci naší interní soutěže v poměru ceny, výkonu, spolehlivosti a funkcí k síle a uživatelskému komfortu stroje jsou konkrétně tyto:

Brother A16, Lada H73A, Brother A60, JUKI HR 60

 Brother A16 Lada H73AJUKI 60 HRBrother A60

 

►► všechny námi nejlépe hodnocené elektronické šicí stroje

Dilema druhé: Vyšívací a ozdobné stehy. Chci je?

Mezi elektronickými šicími stroji je dost speciální sorta šicích strojů, které mají ve výbavě ohromující množství ozdobných stehů. Kromě kytiček aspol. v řádku umí vyšívat i nápisy (ty si sami navolíte do paměti stroje většinou). Otázka tedy je, jestli vás tohle zajímá a baví. K solidní krejčovině samozřejmě nic takového nepotřebujete, ale … Např. pokud okolo sebe máte školkové děti jako příjemce šitých projektů, vězte, že taková bordura z kytiček nebo vyšité jméno je dost berou. A zároveň je to vlastně dost zábavné si tyhle výšivkové vzory zkoušet.

Jestli vás vyšívání malých motivů nechává bez odezvy tak asi jediné, co vás na stezích u stroje zajímá je, jaké jsou možnosti šití automatických knoflíkových dírek.

 

► Šampioni na kombinaci šití a vyšívání ►►

Jestli vás vyšívání malých věcí baví v představě, nemusíte hned sahat po speciálním vyšívacím stroji. Některé elektronické šicí stroje obsahují stovku a více stehů, z nich je více než polovina dekorativních. Vyšší Brothery zvládají vyšívání moc hezky. Nejvíc se nám osvědčili Brother A150 (aktuálně 13  900,-) a Brother F410 (16 890,-).

Brother F410Brother A150

 

► Pro profi šití a extrémně krásné knoflíkové dírky ►►

Šití knoflíkových dírek je častou obavou začátečníků a možná ještě větší noční můrou pokročilých adeptů a adeptek šití. Ošklivá knoflíková dírka dokáže znatelně snížit radost z ušitého. Vyšívání knoflíkových dírek patří k jednomu z velkých benefitů elektronických šicích strojů. Brother A16, který má 16 stehů (a stojí dnes 9 490,-) nabízí 3 typy automatických knoflíkových dírek. Vyšší liga jsou pak senzorové knoflíkové dírky, které šije JUKI F400. Za takový luxus si ale už opět připlatíte, protože ta stají více než dvakrát víc...

Juki HZL F 400

 

Conclusion aneb poslední dilema je cena

Pokud se chcete odpíchnout od budgetu, který na stroj máte, nabízíme takovou rozhodovací mapu.

► chci utratit co nejmíň, ale chci, aby stroj byl dostatečně kvalitní na běžné domácí šití

Pokud nemám moc a mám třeba pět, šest, osm tisíc, doporučujeme se dívat po mechanikách. My konkrétně doporučujeme:

LADA L60 nebo Q60B, Brother BQ 25, Brother BN 27. To jsou za nás nejlevnějí stroje na trhu, které bychom sami chtěli do svých šicích začátků nebo pro případ, že nechceme do šicího stroje investovat více. Jako úplně nejlevnější stroj pak konkrétně doporučujeme Ladu L30 (aktuálně 3.990,-) a dětský šicí stroj Brother KD 144.

►► všechny kvalitní mechanické stroje, které doporučujeme

► jsem ochotný(á) si připlatit za pohodlí šití, tichost stroje a vyšší funkce, které nabízí elektronika.

Pokud chci utratit okolo dvanácti tisíc, najdu tady už hezké elektronické stroje, které však svojí silou o čtyři tisíce levnější mechaniku nepředčí. Mají však veliké výhody ve funkcích, které nabízí. Šití tlačítkem jako přídavná funkce např. Volba polohy jehly při došití, větší šíře stehu, větší počet stehů včetně hezkých knoflíkových dírek. Většinou i lepší a úspornější LED osvětlení, které nenahřívá stehovou desku. Je toho více a výrobci se snaží posouvat v možnostech i provedení.

► dává mi smysl do stroje investovat a chci za to vysokou kvalitu

U stroje za 16 - 25 tisíc už můžete očekávat skvělou podporu a funkce, které vám umožní produkovat kusy na profesionální úrovni.

Pro nejvíc náročné zákaznice a zákazníky naprosto bez výhrad doporučujeme stroje JUKI ve vyšších řadách (JUKI G 120, JUKI G 220, JUKI F300. JUKI F400). Jsou pro lidi, kteří ví, že to s šitím myslí vážně a chtějí za stroj dát tyto peníze.

►► elektronické šicí stroje seřazené podle ceny, náš TOP výběr