Šicí stroje Lada - Srovnání a zkušenosti

Srovnání šicích strojů Lada L 30, L 60 a Q 60B

 

Intro: Do našeho portfolia šicích strojů jsme nově zařadili stroje české značky Lada.  Všechny značky strojů, které prodáváme, pečlivě zvažujeme a některé značky u nás nenajdete nikdy (např. šicí stroje Singer – máme-li být hodně konkrétní. Proč? No najděte si to sami, my sem o nikom nic špatného psát nechceme). Na to, že šicí stroje Lada stojí za úvahu, nás upozornily relativně časté pozitivní příspěvky na sociálních sítích. Hodně lidí o nich píše, že jsou to jejich miláčci, a tak jsme se jako Materialistic crew rozhodli, že to prozkoumáme. Máme tady jenom sentiment po starém dobrém nebo tu stranou velkých značek stojí i jedna menší, která svoji práci dělá hezky a poctivě? Long story short? Za nás je v tuto chvíli B rozhodně pravděpodobnější možnost. Prozkoumali jsme portfolio strojů, které Lada nabízí a máme za to, že jsou to stroje, které si zaslouží svoji dobrou pověst.

 

šicís troj lada

Ilustrační FOTO: Na obrázku Jana Pelánová, autorka článku - foceno pro rozhovor na Podnikatel.cz

 

Co jsme obecně shledali:

U strojů předpokládáme dlouhou životnost a měly by to být držáci po mnoho let. Pětiletou záruku mají i pokud nakupujete na IČO, což je bezkonkurenční, to nikdo jiný nenabízí. Řešení případných reklamací je hodně komfortní (stroj je vyzvednut u vás doma) a dopraven na servisní místo. V základních řadách nabízí tyto slušnou výbavu (kdo má rád přítlak patky, může se radovat, protože ho nabízí už nejlevnější Lada L30). Všechny stroje mají celokovové jádro a působí rozumně bytelně

Některé uživatelské rozhraní bychom si představovali lepší. Např. páčka pro zpětný chod nám trochu vadí svým umístěním a nemačká se nám tak úplně dobře – zároveň je tohle vlastně dost detail a kdo stroj bude mít doma, zvykne si na to. Páčku pro zdvih patky bychom také chtěli asi někde jinde, ale i to je věc, na kterou si u svého stroje rychle zvyknete.

Ovládání je bezproblémové u všech strojů a myslíme, že hodně intuitivní i pro začátečníka. Návody jsou zpracované rozumně a na jejich základě by stroj měl schopný používat každý (pozn. bokem: Čtěte si ty návody k šicím strojům - dozvíte se tam toho překvapivě hodně a vaše šicí možnosti i správné know-how vyrostou dost rychle a bezbolestně).

Rozdíly mezi jednotlivými stroji:

Lada v tuto chvíli nabízí pět šicích strojů. Mezi sebou si zaslouží srovnat tři základní mechanické (L30, L 60 a Q60B). Stroj H73A je elektronický (velmi slušný) a ten si potřebujete porovnat s elektronickými stroji ve své třídě (především Brother A16, A60 a A150, Garudany a Pfaff Passport – k tomuto srovnání viz příští díl). Pak ještě Lada nabízí kombinaci šicího a vyšívacího stroje – tento je rovněž velmi specifický a referenční stroje k němu jsou stroje jiných značek).

 

  Lada L30 Lada Q60B Lada L60
L30 _vyr_2Q60B---1 L60
cena včetně DPH 3990,- 5990,- 7990,-
Chapač CB Rotační Rotační
Počet stehů 23 32 32
Pružné stehy Ano Ano Ano
Možnost šití dvojjehlou Ano Ano Ano
Přítlak patky Ano, ale složitější přístup Ano, základní Ano,  komfortní
Knoflíková dírka PoloAutomat (na 4 kroky) Automat (1 krok) Automat (1 krok)
Navlékač horní nitě Ne Ano Ano
Délka stehu 4.00 mm 4.00 mm 4.00 mm
Šířka stehu 5.00 mm 6.00 mm 6.00 mm
Regulátor šířky stehu Ano Ano Ano
Odnímatelné rameno Ano Ano Ano
Rozšiřující stolek Není Lze dokoupit V základní výbavě
Počet patek v příslušenství 4 4 12

 

Co nám říká tabulka a něco navíc:

Lada L30 je základní šicí stroj, s klasickou konstrukcí a CB chapačem. Za nás je to stroj se skvělým poměrem ceny a výkonu. Hledáte-li základní šicí stroj za co nejméně peněz, jděte do něj - vydrží vám. Vzhledem ke své ceně zde nelze očekávat funkce vyšších řad - jako je navlékač jehly nebo komfortní šití knoflíkových dírek. Disponuje však přítlakem patky (což je v této cenové hladině dost rarita). Nutno ale podotknout, že přítlak je schován pod krytem, kam musíte se šroubovákem, což není uživatelsky úplně top, ale opět je to nadstandard vzhledem ke své ceně.

Rozdíl mezi Ladou Q60B a Ladou L60 není z technického hlediska zásadní, ale vyšší cena L60 má svůj důvod. Stroj L60 je novější typ, který z Q60B vychází a aktualizuje některé jeho vlastnosti. Výrazně hezčí design novějšího stroje je patrný už z fotek, ale naživo je hodně markantní.

Q60B je model stroje, který se vyrábí 12 let - je to stroj, na který najdete všude jen chválu a vydrží vám. Designově už však trochu zastaral, což vám samozřejmě vadit nemusí. Z hlediska funkčního má novější L60 vylepšený a citlivější šroub přítlaku patky. Rozdíl dvou tisíc mezi těmito dvěma stroji pak stáhnete na tisícovku, pokud srovnáte srovnatelné. Tedy kolik stojí Q60B se stejným příslušenstvím, které má již L60 v ceně (12 patek plus rozšiřující stolek).

Reálně se tedy rozhodujete mezi tím, zda vám hezčí (ano, nám se L60 zdá hezčí) šicí stroj s lepším přítlakem stojí za tisícovku navíc. Zvážit také můžete, zda využijete rozšiřující stolek. Pokud máte pocit, že ho nechcete a patky navíc také nevyužijete, je ten cenový rozdíl už dva tisíce. Za nás je ale rozšiřující stolek velice užitečné příslušenství, které výrazně zvyšuje komfort při šití větších projektů.

vyloha

 

Máte rozhodnuto nebo potřebujete více informací? Jsme pro vás všude a nejvíc na telefonu 776 030 515 nebo e-mailu jsme@materialistic.cz