Seriál ModeLOVE // o pohodlí v oblékání a (ne)preciznosti při šití

Ahoj, jsem Jitka, bude mi zakrátko 33 let a žiju se svým manželem Ondrou v pražských Čimicích.

Jitka u nás v Materialistic nakupuje látky už dlouhé roky a má od nás také svůj šicí stroj. My na jejím instagramu nadšeně sledujeme její ženské a zároveň pohodlné modely. Jitku v jejích vlastnoručně ušitých modelech do článku vyfotila Barbora Součková a za poskytnutí krásného prostoru pro focení děkujeme Velkému Mlýnu na Praze 8.

IMG_6773_VSCO

Šít jsem se naučila v dětství od táty, který si za socialismu šil batohy a bundy na chození po horách. V době, kdy jsem byla na světě já, už jen lemoval kalhoty a zašíval díry všeho druhu, ale naučil mě, jak stroj funguje, jak založit spodní nit, k čemu jsou různé typy stehů. 

top: dark taupe GOTS úplet - bavlna, konopí | šátek: Colette bavlněný batist

UPOZORNĚNÍ: Všechny nafocené modely ušila Jitka z látek od nás. Fungujeme s látkami butikově a často máme pouze jedinou roli - to je případ výjimečného úpletu s konopím nahoře i ručních tisků z Merchant and Mills dole. Náš rozhovor s Jitkou vás chce inspirovat ve vytváření svých vlastních, unikátních a smysluplných šatníků. Některé látky, z kterých Jitka šila, jsou bestsellery, které naskladňujeme opakovaně. Často ale máme pouze jedinou roli svého druhu a látka už dostupná není. Sledujte náš instagram, zapište se nám do newsletteru (úplně dole, na stránce uprostřed). Až se objeví ta vaše látka, ať vás nemine...

První střih mi neseděl, ale nemohla jsem přestat zkoušet.

Za pár let jsem si zařídila Instagram a postupně jsem se dostala ke sledování členek šicí komunity.  Byla jsem nadšená, ale pořád trochu skeptická k tomu, jestli zvládnu něco ušít. Tak dlouho jsem ale studovala příspěvky několika svých oblíbenkyň, až jsem si nakonec koupila střih na jednoduchý top a Nani Iro len a pustila jsem se do toho.

Střih mi neseděl, protože jsem ještě neznala žádné způsoby, jak střihy upravovat (teď si na většinu střihů dělám minimálně FBA - full bust adjustment / úpravu pro velká prsa) a látka se na něj moc nehodila, ale šitím už jsem byla okouzlena a nemohla jsem přestat zkoušet další věci. Začínala jsem na babiččině kufříkovém stroji Lada z roku 1964; nový stroj, také Lada, ale elektronický, jsem si koupila až loni v Materialistic. (pozn. Jitka aktuálně šije své modely na šicím stroji Lada HF37)

šaty: Sarah Kirsten - Chamomile dress | látka: ručně tištěné bavlněné plátno Merchant and Mills 

top: True Bias - Lodo Dress | látka: ručně tištěné bavlněné plátno Merchant and Mills 

Ze začátku jsem se bála, abych něco neudělala špatně.

Základy práce se střihy a látkami, které mi umožnily šít nositelné pěkné oblečení, jsem se naučila během pandemie. V zimě 2020/2021 jsem měla po prodělaném covidu jednu ze svých horších depresivních epizod, ale taky jsem měla v práci dost volna. Takže jsem většinu dní šila v kuchyni a poslouchala Leonarda Cohena. Ze začátku jsem se bála, abych něco neudělala špatně, ale po pár pokažených pokusech jsem zjistila, že něco zkazit nevadí a hodně se toho dá zachránit. 

Šití v mojí hlavě existuje v angličtině - mám v ní všechny střihy a návody na šití na YouTube si taky pouštím anglicky. Tím pádem mám trochu problém s tím, že u spousty postupů nebo designových prvků ani nevím, jak se česky řeknou. 

šaty: upravené True Bias - Lodo Dress | látka: Green Maze Merchant and Mills

Nedokázala bych začít, kdybych trvala na tom, že budu všechno dělat dobře.

Jeden z důvodů, proč jsem se bála šít bylo to, že kolem šití byla často zdůrazňována pečlivost a přesnost - slyšela jsem, že je třeba pečlivě a přesně stříhat, lícovat a tak dále. Babička mi vyprávěla, že sama měla hrůzu ze stříhání do látky, šila, ale až potom, co jí sousedka látku nastříhala. No a já pečlivá a opatrná nejsem ani trochu. Snadno ztrácím nervy a dělám věci často zbrkle a nepřesně. Zjistila jsem ale, že mi to při šití nevadí. Objevila jsem si pro sebe, že na některé postupy si musím dávat pozor a postupovat pečlivě, ale jiné věci můžu trochu odbýt a nic se nestane.

Nesnáším špendlení, takže co jde šiju z ruky a špendlím jen v nezbytně nutných případech. Nechci pečlivost zatracovat, postupně se k ní taky blížím, jen bych asi nedokázala začít kdybych trvala na tom, že budu všechno dělat dobře. Paradoxně jsem ale dost ujetá na to, aby dokončený oděv vypadal hezky i zevnitř, takže většinu švů dělám francouzskými švy nebo začišťuji šikmým proužkem.

 

sukně: upravená Saltmarsh skirt z Merchant&Mills knihy | kostky malina Merchant and Mills

Nejvíc mi vyhovuje oblečení, které mě neomezuje.

Důležité pro mě taky bylo ujasnit si, jaké oblečení chci šít. A s tím byla spojená otázka, jaké oblečení chci nosit. Několikrát jsem si sepsala všechno oblečení, které mám, a pak jsem si u jednotlivých kousků třeba rok dělala čárky když jsem je nosila, abych zjistila, co nosím nejradši. Zjistila jsem, že mi nejvíc vyhovují volné věci, které se dají v případě potřeby přepásat, ale nijak mě neomezují. Taky jsem přibrala a tělo se mi různě mění, v rámci cyklu, věkem nebo nevím z jakých ještě důvodů. 

Pracuju jako psychoterapeutka a psychiatrička a většinu dne sedím v křesle a povídám si s lidmi. A v tom křesle chci sedět pohodlně, bez škrcení těsnými částmi oblečení a bez obavy, že když si dám nohu přes nohu, budu se strachovat, jestli mi není vidět něco, co nemá. Mám ráda šaty a sukně v midi délce, velké balónové rukávy, ráda vrstvím různé vestičky, přehozy a kimona. Nemám ráda zipy. 

šaty: upravený vršek True Bias -  Lodo Dress, rukávy podle návodu na Sewing therapy | látka: Ray chestnut Atelier Brunette

Skutečně feministické oblečení je takové, které si žena zvládne obléct sama.

Někde jsem četla, že skutečně feministické oblečení je takové, které si žena zvládne obléct sama a které ji neomezuje v tom, co chce a potřebuje dělat. A ta myšlenka se mi líbí. Takže nashledanou zapínání na zádech, příliš obepínající rukávy, ve kterých nemůžu zvednout ruce a další krásné detaily a konstrukce střihů, které skvěle vypadají, ale omezují v pohybu. 

svetr: LB Pullover - Paper Theory patterns | zebra žakárový úplet Mind the Maker 

kalhoty: Sew Liberated  - Arthur pants | mechový tencel Mind the Maker

Pořád mám něco v procesu.

Nejsem minimalistka. Mám koupenou spoustu střihů od nezávislých designérů a spoustu látek, jejichž nákupu těžko odolávám. Můj muž je často na nervy z toho, že se všude válí kousky střihů a látek a rozpracovaných projektů. Pořád mám něco v procesu, vymýšlím další pokusy. Instagramová šicí komunita je pro mě nekonečným zdrojem inspirace. Nacházím v ní nápady na zajímavé úpravy střihů, kombinování barev a materiálů, doplňky, všechno, o čem jsem ani nesnila. Móda mě baví a ráda si rozšiřuju pohled na to, co se s ní dá vyjádřit. Mám pocit, že v českém mainstreamu je pořád nejdůležitějším kritériem, aby oblečení ženě “lichotilo”, dělalo jí pěknou postavu pro oči ostatních. A přitom móda může vyjadřovat o tolik víc. 

šaty: Named clothing - Kielo wrap dress s úpravou pro tkaniny podle návodu na Sewing therapy | Hilma river Atelier Brunette 

S Jitkou máme podobnou závislost na látkách Merchant and Mills a souzníme s ní i v tom, že je v pořádku dopřát si v procesu učení se novému řemeslu prostor pro určitou míru nepřesností. Na našich kurzech na toto téma narážíme často a došli jsme ke zjištění, že si každý tu svou snesitelnou míru pečlivosti musí najít, aby radost ze šití nepřevážila frustrace z případné nedokonalosti..


Pokud chcete získat cenné tipy a triky v oděvní tvorbě i mimo svůj domácí šicí koutek, doporučujeme náš kurz Druhé něco na sebe nebo ambiciózní semestrální kurz. Na úplný začátek máme oblíbený kurz První něco na sebe.

Látku vhodnou na váš projekt s vámi budeme rádi konzultovat v naší kamenné prodejně látek v Praze na Letné. Náš e-shop nejen s látkami funguje pro Českou republiku, Slovensko i pro celou EU