Srovnání šicích strojů Brother, Lada, Juki

aktualizace: 1. 11. 2022

Učíme lidi šít a sami šijeme. Víme, co od stroje chtít a rádi vám to povíme. Potkali jsme se s lidmi, kteří strojům rozumí ještě lépe než my a neváhali se jich zeptat na všechno, co nás napadlo. Udělali jsme žebříček strojů, kterým věříme a které ve své kategorii vynikají výjimečným poměrem cena/výkon.

Do našeho žebříčku jsme zapracovali i vlastní zkušenosti. Míru reklamací především. Stroje s vysokou poruchovostí jsme nemilosrdně vyřadili. Díky povaze našeho projektu a intenzivnímu setkávání v rámci šicí komunity máme bohatou zpětnou vazbu od našich zákaznic a zákazníků a známe silná i slabší místa jednotlivých modelů. Sledujeme vlákna šicích diskusí a víme, které stroje ani z dlouhodobého hlediska testovat nechceme. 

Nenechte se mýlit, jak je náš výběr skromný. To je právě jeho výhoda. Mohli jsme vám napsat o všech strojích na českém trhu, ale my chtěli vybrat jen ty, které za nás opravdu vynikají ve své kategorii. Nechceme mít patent na pravdu a je možné, že jsme nějakému stroji ukřivdili tím, že jsme ho do našeho výběru nezařadili. S pokorou se mu omlouváme.

VYBRANÉ ZNAČKY ✂ ✂ aneb značka stroje je důležitá

Brother a Lada jsou za nás současné jedničky z hlediska užitných vlastností v poměru k ceně. Japonská tradice Brotheru a pětiletá záruka Lady byly pro nás kdysi prvotní indicie, proč těmto strojům věřit. Zkušenosti, které jsme pak za roky nasbírali, jsou takové, že se jedná o stroje velmi spolehlivé a s naprostým minimem reklamací.

Juki je špičkový výrobce průmyslových šicích strojů a své know how dokáže uplatnit i u šicích strojů pro domácnosti. O značkách strojů, které se nám do výběru nevešly, mlčíme a najděte si k nim informace jinde. Jednou to bude laskavé pomlčení, protože nás zklamaly. Podruhé pomlčíme, poněvadž je tak trochu trapas, že už dávno slovutná značka neodpovídá kvalitě. Do třetice se pak omlouváme těm značkám, které by nás zajímaly, ale už jsme na ně neměli kapacity.

Zaměřili jsme se na základní šicí stroje, které využije začátečník i pokročilá hobby švadlena nebo někdo, kdo rozjíždí opravdu malý šicí byznys. V našem výběru tedy nenajdete průmyslové šicí stroje ani overlocky.

JAK VYBRAT ŠICÍ STROJ ✂ ✂ když vůbec nevím

Základní otázka a první vodítko jsou jasné. Kolik chci do stroje investovat? Platí, že čím dražší stroj, tím lepší? Ano, zjednodušeně ano. Chcete-li si přečíst obšírnější zdůvodnění, nalistujte si první díl seriálu o výběru šicího stroje.

Pro dost lidí je druhým vodítkem kromě ceny design stroje. Resp. subjektivní pocit, zda se jim stroj líbí. A víte co? My si myslíme, že je to úplně v pořádku a v té myšlence vás podpoříme. Stroj se vám má líbit a pokud volíte mezi ověřenými značkami šicích strojů a neumíte se rozhodnout ve stejné cenové kategorii, je moment, že se vám jeden stroj líbí víc než druhý, důležitý. Se strojem jste v úzkém kontaktu a při šití fungujete vlastně jako dvojčlenný tým. Upřímně si i myslíme, že svůj stroj máte mít rádi, dobře se o něj starat a včas pochopit, když už je něco přes jeho možnosti. Ke stroji, který se vám líbí, se tak nějak přirozeně i líp chováte. A stroj, ke kterému se dobře chováte, vám vydrží déle.

 

✂ ✂ ŽEBŘÍČEK ŠICÍCH STROJŮ ✂ ✂ 

pozn. k cenám. Žebříček je seřazen od nejlevnějších strojů po ty nejdražší. Ceny zde uvedené jsou platné k listopadu 2022.

 

✂ ✂ KVALITNÍ ZÁKLADNÍ STROJE ✂ ✂ ✂

 

Mezi pěti a sedmi a půl tisíci se cenově pohybuje třída strojů, které jsou dostatečně silné a flexibilní – s vysokým podílem kovu a potenciálem dlouhé životnosti. Za nás je to takový dobrý standard, který naprosté většině začátečníků stačí k šicímu štěstí. 

✂ Lada L 30 (3 990,-) lada l 30

Úplně základní šicí stroj a nejlevnější stroj, který doporučujeme. Na trhu najdete i levnější modely šicích strojů. Oproti nim má tento výrazně navrch celokovovou konstrukcí těla stroje včetně mechaniky. Nenajdete zde základní vychytávky jako je navlékač jehly. Přítlak patky, který stroj má (používáte při šití velmi silných nebo naopak slabších materiálů), je pak úplně základní a na obsluhu poměrně nekomfortní.

 

✂ Brother BQ 2500 (4 660,-) BQ25_web_1

Moc fajn stroj pro začátečníky, kteří ještě neví, jestli šití propadnou nebo ne. Má velmi solidní zpracováním – je těžší, než by člověk čekal (to je dobře, že ano) a prošije i koženku. Má rotační horizontální chapač, rychloupínací systém patek a dokonce i jednoduchý navlékáček jehly. Chcete-li do stroje z různých důvodů investovat co nejméně, ale nechcete ten úplně nejlevnější stroj, je Brother BQ 2500 dobrá volba.

 

BN27_web

✂ Brother BN 2700 (5 560,-)

Oblíbený stroj, který narozdíl od svého levnějšího kolegy umí šít knoflíkovou dírku na jeden krok a disponuje možností plynulé regulace šířky stehu.

 

✂ Lada Q60B (5 990,-) _vyr_2Q60B---1

Lety ověřený model Lady. Vyrábí se skoro čtrnáct let a stále obstojí v konkurenci. Má už navlékač i jednoduché šití knoflíkové dírky. Designově už je na stroji trochu vidět, že je na trhu váně dlouho, ale kdo nepotřebuje, neřeší. Kdo řeší, je tady Lada L60, která je mechanicky stejná, všk s nějakými updaty. Na rozdíl mezi Ladou Q60B a Ladou L60, se nás ptáte tak často, že vznikl samostatný článek.

HZL-353ZR-A_slant

 

✂ Juki HZL 353 (7 690,-)

Nejlevnější zástupce značky Juki, která se specializuje na průmyslové šicí stroje. Domácí stroje značky Juki jsou tahouni - silné a spolehlivé stroje, které vás nezklamou. Tento dorbek má solidní nabídku stehů, extra zdvih patky a umožňuje vyšší šířku stehu než je v této ceně standard. Všechny tyto věci se uživatelsky hodí. Stejně jako pohodlná regulace přítlaku patky. 

 

sici-stroj-brother-hf-37-800x700

✂ Brother HF 37 (7 680,-)

Silný a spolehlivý stroj s příjemně solidním designem. V kategorii základních strojů ho vidíme srovnatelně silný s cenově srovnatelným JUKI HZL 353. Tento má větší nabídku stehů a více patek v základní výbavě. 

 

✂ ✂ VYŠŠÍ STŘEDNÍ TŘÍDA ✂ ✂

 

Dalším cenovým mezníkem je cca 9 a půl tisíce, kde začínají cenově stroje, které toho umí o něco víc než kvalitní stroje nižších řad. Platíte za to, že šití je s nimi ještě příjemnější a lépe vám pomohou vyrovnat se s nástrahami složitějších materiálů.

1_brother_a16

✂ Brother Innov-is A16  (9 490,-)         

První stroj v našem výběru, který je elektronický. Umožňuje šít bez pedálu a má kvalitnější navlékač nitě. Elektronika umožňuje plynule nastavovat rychlost šití a od tohoto stroje nabízí Brother vyšší řadu navlékáčku. Můžete si zvolit, aby při každém ukončení šití skončila jehla zabodnutá v materiálu, což velmi oceníte například při šití v rozích. Zkrátka stroj pro ty, kdo ocení komfort a chtějí si za něj připlatit.

 

✂ Lada H73A  (10 990,-) H73A Lada

Stroj, který nabízí běžné benefity elektroniky a ve své cenové kategorii i ty nadstandardní. Práci výrazně zjednodušuje odstřih nití zmáčknutím tlačítka, který běžně stroje v této v ceně nemají. Kromě pětileté záruky Lady máte ještě v ceně přídavný stolek, což oceníte při šití větších a mohutnějších projektů.

 

✂ ✂ ŠAMPIONI ✂ ✂

Do kategorie šampionů jsme zařadili stroje, u kterých podle nás stojí za to si připlatit. Funkce, které oproti levnějším strojům nabízí, vám šití opravdu zpříjemní a budete je hojně využívat.

1_brother_a150

✂ Brother Innov-Is A150 (13 900,-)

První stroj v žebříčku, který disponuje automatickým odstřihem nitě. Vychytávka, na kterou si velmi rychle zvyknete. Oproti Pfaffu nemá zabudovaný systém horního podávání, má však sedmiřádkový podavač, který také zajistí bezchybné podávání šitého materiálu. Stroj je opravdu silný, prošije několik vrstev džínoviny a zároveň je velmi tichý. Mezi 150-ti stehy najdete abecedu, velké množství ozdobných stehů či devět druhů knoflíkových dírek. V roce 2019 stroj získal prestižní iF Design Award.

 

1_brother_f410

✂ Brother Innov-Is F410 (15 490,-)

Velmi oblíbený stroj u příznivců patchworku a quiltingu. Narozdíl od Brotheru A150 nabízí možnost regulace přítlaku patky a má větší prostor napravo od jehly. Prošívat srolovanou deku bude s tímto strojem o něco jednodušší. Jinak se oba Brothery od sebe příliš neliší.

 

juki hzl f300

✂ Juki HZL - F300 Exceed Home Deco (21 290,-)

Stroj pro fajnšmekry a zároveň nejdražší stroj v našem výběru. Je-li váš rozpočet vyšší, neváhejte. Například odstřih nitě můžete u tohoto stroje ovládat patou na nožním pedálu. Sedmiřádkový podavač, senzorové šití knoflíkové dírky plus možnost nastavení i šířky dírky, velký přehledný displej, možnost programování stehů - to a mnohé další vám tento stroj nabídne a vaše šití se tak dostane na úplně jinou úroveň.

 

Má cenu kupovat dražší stroj? Samozřejmě ano. Jako u všeho platí, že s vyšší cenou si kupujete větší komfort, více funkcí, ve finále větší radost. Náš výběr je však zaměřen na domácí hobby šití a  v tomto segmentu je horní hranice kolem dvaceti tisíc více než dostačující. Při výběru stroje zvažte, nakolik se chcete svému koníčku věnovat. Máte-li vyšší ambice, investujte rovnou víc. Kvalitní stroj vám přinese mnohem větší radost ze samotného šití, lépe odvedenou práci a větší chuť do dalšího zdokonalování se. Chcete-li si to zatím “jen” vyzkoušet, klidně kupte stroj levnější, o třídu či dvě výš se můžete posunout časem a svůj první stroj s nostalgií odvézt na chalupu nebo prodat nově chycené dušičce. Váháte-li mezi dvěma podobnými stroji, doporučujeme řídit se datem uvedení stroje do prodeje. Výrobci šicích strojů přicházejí neustále s novými vychytávkami, které vám ze začátku mohou připadat zbytečné, ale časem je oceníte.

 

Chcete trochu víc nahlédnout do toho, co znamená dobrý šicí stroj? A co jsme brali v potaz, když jsme sestavovali tento náš žebříček? Základní parametry, které by vás měly zajímat při výběru šicího stroje,  jsme sepsali Jak si vybrat šicí stroj – díl 1.