Úplety | jak vybrat ten správný a jak poznat, že je kvalitní

Úpletů najdete v obchodech víc, než byste chtěli. Poznáte, který je kvalitní?

Terminologické okénko: Úplet je pružná látka. Používá se nejčastěji při výrobě oblečení (typicky triko, tílko, rolák, svetýrek i mikina; ale i šaty nebo cardigany a tak dál). Úplety najdete na trhu v rozličných barvách, kvalitě, materiálovém složení. Úplety jsou jednobarevné nebo s tiskem nebo se strukturou (např. jacquard). Vlákna úpletu mohou být přírodní nebo syntetická a mohou být kombinována různými způsoby za účelem získání různých textur a vlastností finální látky.


 

bambus uplet french terry_1

Na úpletu vás zajímá jakého je složení a gramáže a o jaký druh pleteniny se jedná. Ty informace, které vidíte na obrázku výše, jsou takové dobré minimum, co byste o své látce měli vědět, pokud ji nakupujete na e-shopu a nemáte šanci si na ni sáhnout.

Složení úpletů je dost obsáhlá otázka a jistě se jí brzy zvládneme pověnovat ve zvláštním článku. Long story short ale existují i jiné materiály než polyester a doporučujeme vám se o ně zajímat. V běžné prodejně látek je zastoupení polyesteru nad 50 % a některé obchody neváhají mít v portfoliu 90 % polyesteru. Žádný hejt na nikoho, tak to je. Domácí hobby švadleny pak tento fakt většinou vůbec nerozporují a nabídku přijímají. To nám přijde škoda, tak jsme se rozepsali, jak úplety vnímáme my. Je to eklektické shrnutí pár střípků našich látkových znalostí a zkušeností.

úplet ze lnu tencel uplet vlna-uplet_1

Kvíz pro zvídavé? Poznáte který z úpletů je čistý len, který je z tencelu a který má v sobě vlnu? Fotky by měly být rozklikávací, pokud vás zajímá, jestli jste tipovali správně :)

VŠECHNY ÚPLETY - NÁŠ TOP VÝBĚR » » 

 


 

Gramáž látky udává její váhu. Jednotka g/m2 pak samozřejmě říká, kolik gramů váží jeden metr čtvereční látky. Orientovat se podle čísla chce trochu cviku. Pro zjednodušení ale můžete počítat, že látka na mikinu má mít 320 g/m2 a více. Gramáž 160 - 220 g/m2 je už třeba hezky solidní na triko a přes 200 g/mmohou být většinou i legíny. Do toho, jak svoji látku finálně chcete použít, se ale kromě gramáže promítá i typ pleteniny.  Gramáž 280 vypadá a je hodně pocitově jiná na bambusu a na počesaném jacquardu. Viz srovnej obrázky - z fotky toho tolik nepoznáš, ale tušíš...

Typ pleteniny je pak jen zdánlivě složitá kapitola. Stačí se základně orientovat v názvech. Zatímco oboulíc a interlock jsou stabilnější a mohou být méně pružné, jednolíc většinou pruží více, ale zase má tendenci protivně stáčet kraje při šití a rychleji ztrácet svůj tvar v čase. Jednolíc bude ve srovnatelné kvalitě vždy levnější a jako základní látka pro trika je úplně ok. Když si pohlídáte ostatní parametry...

Do hry o kvalitu úpletu pak vstupuje ještě finální úprava látky. Setkáte se s pojmy mercerace a gassing (obojí je fajn - mercerace zpevňuje strukturu, gassing eliminuje špatná vlákna)

 

 jaké jsou druhy úpletu

Hlavní úpletové pointy:

  • Kvalita úpletu se může lišit v závislosti na mnoha faktorech (složení vláken, způsob spletení, gramáž, finální ošetření a další).
  • Obecně platí, že úplety vyrobené z kvalitních přírodních vláken (bavlna, vlna, hedvábí nebo lyocell, ad.) jsou považovány za více kvalitní než vlákna umělá – nejčastěji polyester. Přírodní vlákna mají dobré tepelné a vlhkostní vlastnosti, což ve výsledku znamená, že jsou více pohodlné na nošení. Polyester je naopak levnější a často jednodušší na údržbu.
  • Z hlediska udržitelnosti svět není černobílý a recyklovaný polyester může být méně zatěžující volbou než konvenční bavlna.

 

bambusový úplet metráž látky (6)

Krásný, levný, kvalitní a to všecko najednou? Přání, které vesmír splnit neumí ...

Cenu látky určuje hodně faktorů, ale tím zásadním je materiálové složení a technologie výroby. Úplety, které jsou složitější technologicky (interlock, oboulíc), jsou kvalitnější (déle vydrží, méně se deformují v čase) a dražší. Vyšší pevnost a odolnost úpletu je také dána kvalitou a jakostí vlákna. A jakostnější vlákno bude jaké? Tak ano, dražší.

Úplety, které jsou pohodlné a příjemné a mají zajímavé vlastnosti, jsou často ty z přírodních materiálů (bavlna, len, lyocell, rayon, bambus, vlna i hedvábí). A ty jsou dražší než ten pěkný polyester od vedle.

Mnozí to neslyší rádi, ale nízká cena látky je prvním faktorem, při kterém byste měli zpozornět, že se nemusí jednat o úplně kvalitní úplet. Některé obchody dokáží fungovat s procentuálně nižší marží než jiné. Některé ne, ale ještě to neví a mají podstřelené ceny. Pointa ale je, že rozdílná cena úpletů je dána především kvalitativním rozdílem mezi materiály. Mohlo by se to zdát být jasné jak facka, ale v diskusích občas čteme úplně základní nepochopení a kdyby nám někdo dal do prasátka korunu pokaždé, kdy někdo hledá úplet ve skvělé kvalitě za „rozumnou cenu“… Pokud se ve svém šicím světě budete orientovat pouze podle ceny, narazíte na kvalitní látky víceméně náhodně. Jiná věc je, pokud o úpletech něco víte. To pak i v úplně běžném obchodě můžete najít ve výprodeji nějaký klenot.

Stejnou filozofii ceny pak můžete uplatnit i kdykoliv, když si kupujete v obchodě něco již ušitého. Dívejte se 1) na složení; 2) na strukturu a gramáž pleteniny. 

 

Zlatá rada nad zlato na závěr?

Sahej na látku, vnímej ji a řeš, z čeho šiješ. A všímej si, co látka dělá v průběhu času … Ať tvá práce a energie nepřijde /cu grunt/ nebo ať příště víš, kudy líp.